top of page
  • Foto van schrijverBob van Kasteren

Voorliefde voor vignetten

Mede dankzij de op Google Maps aanwezige routeoptie ‘tolwegen vermijden’ zal menig gierige Hollander het begrip tol wellicht niet eens meer kennen. Voor hen volgt hier korte toelichting.


“Een tolweg is een weg waarvoor de gebruiker op directe wijze betaalt om er gebruik van te mogen maken (tol). Sommige tolwegen maken gebruik van grote en dure kunstwerken als tunnels en bruggen.”


Tol kan worden betaald aan de daarvoor bestemde poortjes in de vorm van cash geld, via het plastic betaalpasje of op de iets wat moderne manier, met een tolbadge. Deze dient dan weer niet te worden verward met de tolbitch, want hier krijg je mee te maken indien je koos voor het plastic betaalpasje en je saldo is ontoereikend. Een aantal Europese landen heeft echter een veel efficiëntere manier bedacht om je bijdrage aan de lokale infrastructuur te leveren. Zij bedachten hiervoor het zogeheten tolvignet. Dit vierkante stickertje dient voorafgaand aan het overschrijden van de desbetreffende landsgrens in de bovenhoek van de voorruit te worden geplakt.


Kijkend naar ons eigen glazen venster, dat inmiddels royaal beplakt is, ontstond een nieuwsgierigheid. Wie ontwerpt dit pracht plaatje? Vanwaar deze specifieke kleurkeuze? En hoe lang gaat het plaklaagje mee? Na enig speurwerk met als zoekterm “vignetten van ‘85 tot heden” kwam er al snel een zeer bijzondere webpagina tevoorschijn. Autobahnvignette.nl is een door een Nederlander ontworpen site die volledig in het teken staat van dat ene kleine maar oh zo waardevolle stickertje. Patrick van der Woude, ook wel Patje in de volksmond, is de Nederlander in kwestie. In 1987 begon zijn voorliefde voor vignetten (voor de kenners, dit is 2 jaar nadat de eerste Zwitserse vignetvariant op de markt kwam) en we kunnen inmiddels wel concluderen dat deze hobby te classificeren valt onder de categorie ‘uit de hand gelopen’. Ondertussen heeft Patje een zeer fascinerende collectie weten te verzamelen; ik noem even snel een kleine 3000 exemplaren van het Zwitserse vignet uit 2021 en een totaal van 1200 Oostenrijkse stickers. Maar misschien nog wel indrukwekkender is de manier waarop deze vignetslet zijn collectie ordent en vervolgens presenteert aan mede-geïnteresseerden en trouwe volgers. Want naast de uiterst uitgebreide website is deze vignetverslaafde ook behoorlijk actief op de socials. Vrijwel dagelijks verschijnt er weer een mooie post van een versierd voorruitje. Dit heeft ervoor gezorgd dat er maar liefst 1745 posts geplaatst zijn met één en dezelfde inhoud. Bovendien heeft hij zijn internetpagina verrijkt met een klok die aftelt tot het moment dat de volgende vignet op de markt komt. En ja, dit is op 1 januari van het nieuwe jaar… En dan hebben we het nog niet gehad over het absolute hoogtepunt uit Patjes carrière. Dit vond plaats op 26 oktober 2013 om 20:00. In Zwitserland was er een politieke strijd gaande om het bedrag van het vignet te verhogen van CHF 40 naar CHF 100. Het Zwitserse 20:00 uur journaal koos ervoor om hier een item over te maken met onder andere Patrick die in vloeiend Italiaans zijn vignetfascinatie mocht delen. Hier sprak hij de legendarische woorden: ‘La vignetta è come del buon sesso, se non è bagnata non si attacca’


Tot slot wil ik het nog even hebben over mijn eigen ervaring met ons Patje. Want nadat ik wat grondig speurwerk op zijn site verrichtte kon ik het toch echt niet laten om bij deze vignetfetisjist in zijn DM te sliden. Er volgde een woordenwisseling die mede dankzij de input van mijn broer Bob een wel heel pikante twist kreeg. Een simpel selfie filmpje met onze eigen vignetten mondde al snel uit in een diepgaand gesprek over zijn persoonlijke favo’s en het feit dat hij een charmeoffensief plaatste door mij als oude bekende aan te spreken. “Wellicht zijn we elkaar dan wel al eens tegengekomen op de Zwitserse snelwegen😉”. Patje vignetje, ‘t ga je goed kerel. Wellicht swipe ik je nog wel eens naar rechts als ik je tegen kom op een ander platform. ‘’Dan kan ik laten zien dat je niet altijd een sticker laagje nodig hebt om nat te worden’’, aldus Bob.

bottom of page