top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Voetballiefhebber en/of supporter?

Voetbal. Voor de één is het 22 man die achter een balletje aan rennen, voor de ander is het veel meer dan 'gewoon een sport'. Ik zelf ben er gek op, net zoals vele vrienden van me. Mijn vader is zijn hele leven lang al fan van Feyenoord Rotterdam. Uiteraard was er voor mij geen ontkomen aan deze voorliefde voor de 'kakkerlakken'. Daarnaast heb ik zelf 10 jaar lang met veel plezier gevoetbald bij voetbalclub SV Panningen, het dorp waar ik geboren en getogen ben. Toch kon het mij nooit echt schelen wat de uitslag werd van een wedstrijd, of ik 'm nou zelf speelde of ernaar keek. 'Het spelletje', dat was het belangrijkste. Ik heb liever dat Feyenoord in een prachtige pot vol spannende duels met 4-3 verliest van Ajax, dan dat ze in een doodsaaie wedstrijd met 1-0 winnen van Ajax. Kan ik mezelf dan nog wel supporter van Feyenoord noemen? De termen voetballiefhebber en supporter gaan misschien niet altijd samen. Tegenwoordig is het resultaat wat telt. Alles om te winnen, het doel heiligt de middelen. Maar waarom? Waar haal je als kijker het genot van voetbal uit? Is het de uitslag die bestaat uit twee nummertjes met een streepje ertussen? Of die 90 minuten lange wedstrijd vol met combinaties, loopacties en duels? Tijd rekken, schwalbes maken, de bus parkeren. Ik erger me er dood aan. En laat ik maar niet beginnen over die spelers die de bal vasthouden bij de cornervlag....... Alle trucjes worden gebruikt, en het wordt allemaal gedoogd. En als je kritiek levert op deze trucjes antwoordt elke voetballer ''Ja, het is vervelend. Maar het hoort nou eenmaal bij voetbal.'' Hopelijk kan een initiatief zoals de zuivere speeltijd een einde maken aan deze taferelen in het voetbal. Laten we, zowel voetballiefhebbers als supporters, achter dit idee staan dat in vrijwel elke andere sport al wordt gehanteerd.

bottom of page