top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Treed maar af, mevrouw Uslu

Voor het slapen gaan open ik nog snel Nu.nl, om het laatste nieuws van de dag tot me te nemen. Mijn nachtrust zal nog even moeten wachten. Ziedend werd ik, toen de eerste kop verscheen:


Aanschaf ‘De Vaandeldrager’ gaat door: Eerste Kamer akkoord met 150 miljoen


Onder leiding van kersverse staatssecretaris Gunay Uslu heeft de staat de aankoop van De Vaandeldrager, een schilderij van Rembrandt, goedgekeurd. Voor 150 miljoen. Wat een afschuwelijk moment om één werk te kopen voor zo’n groot bedrag. Heeft ze niks meegekregen van de woningnood? Heeft ze de memo van de stikstofcrisis niet gehad? Is ze wel op de hoogte van de magere 1000 euro waar alle studenten met schulden het mee moeten doen? Weet ze überhaupt dat er een pandemie aan de gang is, waar ook klappen vallen in de culturele sector?


Uslu, eerder werkzaam als kunsthistoricus, wijst op de ‘’unieke stijl’’ van het werk, die volgens haar een opmaat is naar Rembrandts beroemdste werk De Nachtwacht: ‘’Het is een kantelpunt in zijn carrière.’’ Blijkbaar moeten de geniale stroken van Rembrandt mij overtuigen dat dit geld beter besteed is aan één schilderij dan aan de slachtoffers van de coronamaatregelen.


Toch begrijpt Uslu dat de koop ‘’ongemakkelijk’’ voelt tijdens een pandemie. Maar dat een dergelijk werk nu op de markt komt, biedt een mogelijkheid die zich niet snel weer zal voordoen. Inderdaad, wat een goede timing zeg. Tijdens de geopende beerput van The Voice zal deze aankoop weinig tot geen aandacht krijgen. En waarschijnlijk zullen de cultuurgekkies mij boze mails sturen dat kunst wel degelijk een belangrijke post is om in te investeren. Dat zal ook wel. Maar tijdens een klimaatprobleem, woningnood en pandemie zie ik andere prioriteiten.


Treed maar af, mevrouw Uslu. Dan kan het geld aan nuttige zaken worden besteed. Treed maar af, dan kunt u urenlang dwalen door de prachtige gangen van het Rijksmuseum, en genieten van de geniale stroken van onze Rembrandt. Want wat een unieke stijl heeft die gozer toch.

bottom of page