top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Top 2000 roast

De stemmen zijn geteld. De Top 2000 staat weer online. De conservatieve babyboomers hebben voor de 23ste keer kunnen stemmen op Bohemian Rhapsody, Hotel California en/of Stairway to Heaven. Wat een kick moet dat geven zeg, voor de 23ste keer op copy-paste drukken. De Top 2000 is het voorbeeld dat onze samenleving zich sinds de jaren tachtig niet meer ontwikkelt, het conservatisme voert de boventoon. U denkt waarschijnlijk: ‘’Die jongen ergert zich mateloos aan een simpel muzieklijstje.’’ Dat klopt helemaal. In mijn zevende levensjaar kwam ik voor het eerst in aanraking met de Top 2000. ‘’Volgens Nederland de 2000 beste muzieknummers ooit gemaakt’’, vertelde mijn vader om het niet te ingewikkeld te maken. Elk jaar kwam ik weer dichterbij de waarheid, dat het eigenlijk nergens op slaat.

Aan de hand van een simpele analyse zal ik mijn ergernissen duidelijk maken. Een platte, ongefundeerde analyse, die naar mijn mening toch de waarheid raakt.


Queen – Bohemian Rhapsody (1)

Wat is er zo leuk aan om elk jaar opnieuw op dit nummer te stemmen? Leg me het uit. Ik ben zo’n bemoeizuchtige lul die iedereen vraagt om zijn stemlijst te laten zien. Om even te kijken met wie ik te maken heb. Wat die lijsten allemaal gemeen hebben? Iedereen heeft dit nummer in zijn of haar stemlijst staan, alsof het hele volk gebrainwasht is. ‘’Waarom Bohemian Rhapsody?’’ vraag ik dan. ‘’Dit is gewoon hét beste nummer ooit gemaakt.’’ ‘’En waarom dan?’’ ‘’Gast, het is Queen man.’’ Elke muzikale nitwit heeft dit nummer in zijn lijst staan. Zelfs hardstyle fanaat Daley, die tijdens een pillenfeestje 29 nummers van DJ Darkraver heeft opgesteld, heeft op nummer 30 toch nog eventjes Queen meegepakt. En niet omdat DJ Darkraver maar 29 nummers heeft gecomponeerd, maar omdat het van je verwacht wordt.


Danny Vera – Rollercoaster (2)

De man die bekend is geworden door een simpel voetbalprogramma op RTL 7. Als Johan Derksen en René van der Gijp niet elke week grappen zouden maken over homo’s, vrouwen, Hans Kraay Junior en de geverfde haren van Wilfred Genee dan hadden we nog nooit gehoord van Danny Vera. Prima kerel, goeie muzikant, maar net als Luuk de Jong bij Barcelona op een niveau waar hij niet thuishoort. Zo tussen David Bowie, Pink Floyd en Prince is als een middelvinger naar de muziekindustrie.


Anouk – Nobody’s Wife (155)

Leo Blokhuis is klaar met zijn interview, Matthijs staat tussen het publiek van het Top 2000 café en hij stelt elk jaar de vraag: ‘’Beste zangeres aller tijden?’’ Ik heb nog nooit meegemaakt dat de naam van Anouk hier niet werd genoemd. En dan is 155 haar hoogste notering? Schaam u Nederland. Ga eens achter uw eigen Anouk staan, zoals u ook achter Danny Vera staat.


Jason Paige – Gotta Catch ‘M All (Pokémon Theme Song) (165)

Met pijn in mijn hart moet ik dé Theme Song van mijn jeugd afbranden. Een notering die totaal niet is gebaseerd op muziek, maar puur op nostalgie. Terwijl Brian en Rodney een Pikachu en Charmander aan het ruilen waren over hun Gameboys, dacht Brian opeens hoe vet het zou zijn om Gotta Catch ‘M All in de Top 2000 te horen. Eén berichtje op de Pokémon Go Fanpage verder, en duizenden gaming nerds stonden op uit hun gamestoel om op dit nummer te stemmen. Het nummer surft mee op het succes van dit geniale spel. Maar de Top 2000 draait niet om Ash Ketchum en Pikachu, deze lijst draait om muziek jongens.


Diggy Dex – Treur Niet (Ode Aan Het Leven) (210)

Diggy Dex. Serieus? Een simpele ‘feel good’ rapper. Zelfs een tweede notering op 826 met De Zon Op. Ter vergelijking: Kanye West verschijnt slechts als maatje van Jay-Z in de Top 2000 met Niggas in Paris, en de meest gestreamde Nederlandse rapper Boef moet het nog steeds doen met nul nummers in de ‘lijst der lijsten’. Treur vooral Nederland, dat Kanye West en Boef het onderspit moeten delven tegen Diggy Dex. Treur nu u de waarheid kent.


New Order – Blue Monday (417)

De meest verkochte 12 inch single aller tijden, pionier binnen de dance/housemuziek en welbekend bij jong en oud met maar liefst zeven en een halve minuut speeltijd. Dat schreeuwt gewoon om een hogere notering. Meer kan ik er niet van maken.


André Hazes Jr. – Leef (603)

Ik stond perplex toen ik erachter kwam dat dit gore kroegnummer in de Top 2000 staat. Nog erger dat dit literair armoedige liedje namen heeft verdrongen van plek 603 als Aretha Franklin en Fleetwood Mac. En helemaal beduusd was ik toen er verscheen dat Leef 347 plekken is gezakt, dat het nummer dus ooit nog hoger heeft gestaan. Ik kan alleen maar hopen, hopen dat 31 december de laatste dag is dat Leef in de Top 2000 staat.


Bankzitters – Stapelgek (611)

What the fuck doet een groepje Youtubers, die bekend zijn geworden met Fifa spelen, in de Top 2000. Radio 2, af en toe mag u voor eigen rechter spelen. Stemmen verdoezelen, of gewoon keihard dit nummer uit de Top 2000 gooien. Een beetje tirannie kan in dit geval zeker geen kwaad.


Fabrizio – Sjiek Is Miech Dat (2001)

Als Nao ‘t Zuuje van Lex Uiting op 388 staat, dan verdient Fabrizio sowieso een notering in de Top 2000. Deze welbekende knuffel Italiaan wist met Sjiek Is Miech Dat de eerste carnavals hit te scoren op Youtube. Dit jaar is het niet gelukt, maar volgend jaar zal ik er persoonlijk voor zorgen dat ‘os Fabrieske’ in de lijst der lijsten zal verschijnen.


Dit is slechts een kleine prik aan hekelpunten. Toch wil ik met iets moois afsluiten. Het is altijd belangrijk om, op een coronatest na, het positieve in te zien, het lichtpuntje aan de donkere hemel. En dat was dit jaar:


Eddie Vedder – Guaranteed (227)

Gestegen van 1548 naar 227, om één reden: de dood van Peter R. de Vries. Eén van zijn favoriete nummers, met in de tekst zijn levensmotto: on bended knee is no way to be free. Een eerbetoon in de Top 2000 dat hij zeer zeker verdient, en had wat mij betreft op nummer 1 mogen staan. Bravo babyboomers, dat jullie voor een man als Peter R. de Vries eventjes jullie geharde conservatisme konden laten gaan.

bottom of page