top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Tinkerbel doet boekje open over competitieve cultuur Slagharen

U kent de beelden wel, lachende kinderen die op de ruggen van Shetland pony’s rondjes rijden op Attractiepark Slagharen. Dit blijkt echter één grote façade, de Shetland pony’s kampen achter de schermen met een harde werksfeer. Pony Tinkerbel doet haar boekje open over de competitieve cultuur binnen Attractiepark Slagharen.


“Als jonge Shetlander zie je de posters en denk je al gauw ‘daar wil ik werken als ik groot ben’. Na hard werken is het me gelukt om binnen te komen op deze ‘droomplek’, maar op dag één had ik al in de gaten dat het er hard aan toe gaat in de stallen. Als de andere Shetlanders een kans zien, stoten ze zonder aarzeling een hoefijzer tegen je kop. Soms denk ik ‘ik kap er gewoon mee’, maar je wil ook niet zomaar afscheid nemen van de status die je geniet als ‘Slagharen Shetlander’, dat is gewoon de crème de la crème binnen de ponyscène.”


Volgens Tinkerbel doen de leidinggevenden helemaal niks om de ongezonde, competitieve cultuur tegen te gaan: “Laatst vertelde ik mijn baas dat ik met mijn hoef tussen de deur had gezeten, of ik iets eerder kon stoppen die dag. Nou, ik kreeg meteen de wind van voren. Hij kende nog wel een andere Shetlander die mijn plek die dag graag zou innemen. Ben ik toch maar rondjes gaan rijden. Wat had ik dan moeten zeggen? ‘Je kan m’n rug op’?”

bottom of page