top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Patate Pareltjes #6


Air, Beth Hirsch – All I Need

Air is een Frans electronica-duo dat met het album Moon Safari uit 1998 (en de single 'All I Need') bij het grote publiek doorbreekt. De twee mannen van Air, Nicolas Godin and Jean-Benoît Dunckel, en Beth Hirsch woonden ten tijde van het album 'Moon Safari' allen in Montmartre. ‘All I Need’ was direct een succes, ook vanwege de videoclip van het nummer over een ‘young skateboarding couple’, geproduceerd door Mike Mills, die later vertelt over deze video:


That video definitely was a big turning point for me as I discovered something in myself. You know when you do something and the piece is far bigger than you are. Just by luck or unconscious something pops out and you're like 'whoa, what was that?'. And with that piece it was a willingness to be totally sincere and borderline maudlin but hopefully not. Emotional without being maudlin. I had always been sort of afraid of that and hidden before behind maybe a little irony or a just little distance. But that piece kinda showed me that I can get really emotional, I can get really sincere and actually I really loved the way the audience really reacted to it. I was like I want more of that! I want more people's interior lives and how complicated that is and how sort of endless that is.

Chairmen of the Board – Give Me Just A Little More Time

Chairmen of the Board is een Soul groep uit de jaren 70. In ‘Give Me Just A Little More Time’, uitgekomen in 1970, smeekt leadzanger General Johnson zijn ‘sweetheart not to rush intimacy’:


"We both want the sweetness in life/ But these things don't come overnight."


Na hun grote successen begin jaren 70 gingen de leden uiteen voor individueel succes, tot General Johnson de Chairmen weer opnieuw oprichtte 1978, met Danny Woods en Ken Knox. Johnson en Woods zijn ondertussen overleden, maar Ken Knox treedt nog steeds op met ‘Chairmen of the Board’ leden Thomas Hunter en Brandon Stevens. In 1992 brengt Kylie Minogue een cover uit van dit nummer, een van haar eerste grote hits.

Coolio – Gangsta’s Paradise

‘Gangsta’s Paradise’ wordt in 1995 opgenomen door Coolio voor de film ‘Dangerous Minds’, een film over de moeilijkheden die scholieren ervaren, met Michelle Pfeiffer als idealistische docente. Daarom verschijnt Michelle Pfeiffer als docente ook in de videoclip van ‘Gangsta’s Paradise’ in een dialoog met Coolio. De eerste zin uit het nummer komt uit de Bijbel, psalm 23:4:


"Yea, though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil: for thou art with me."


In het Verenigd Koninkrijk wordt ‘Gangsta’s Paradise’ het eerste harde rapnummer dat op nummer 1 komt te staan in de hitlijsten, en in Australië weet het nummer zelfs 13 weken de koppositie te houden in de hitlijsten, een record dat 22 jaar is blijven staan en pas in 2017 wordt verslagen door Ed Sheeran’s ‘Shape of You’ met 15 weken. ‘Gangsta’s Paradise’ is eigenlijke een sample van Stevie Wonder’s ‘Pastime Paradise’ uit 1976. Om toestemming te krijgen voor de sample moest Coolio de eerste versie aanpassen van Stevie Wonder, aangezien daar te veel gevloek en gescheld in zat.

Prince – Raspberry Beret

‘Raspberry Beret' verschijnt op het album ‘Around the World in a Day’, dat volgt na Prince’s grootste succes ‘Purple Rain’. Het nummer gaat over een jongeman die in een klein winkeltje werkt en betoverd wordt door een jonge vrouw: This girl is a little crazy - she goes in through the outdoor - very fashionable, and just a touch rebellious.

Eigenlijk zou Prince het nummer ‘Paisley Park’ als leadsingle uitbrengen van dit album, maar Prince veranderde van gedachten en bracht geen singles uit, wellicht vanwege zijn afwezigheid bij ‘’We Are The World’’, een samenwerking tussen grote muzikale bekendheden voor het goede doel. Het album had daardoor weinig promotie en radio dj’s hadden geen idee welk nummer ze nou moesten draaien als ‘leadnummer’ van het album. ‘Raspberry Beret’ bleek het meeste ‘pop appeal’ te hebben, en bereikte #2 in de Verenigde Staten, afgehouden door Duran Duran’s ‘A View To A Kill’.


Roberta Flack, Donny Hathaway – Back Together Again

‘Back Together Again’ wordt in 1979 opgenomen door Roberta Flack met gast artiest Donny Hathaway. Na hun eerste duet album in 1972 zijn Flack en Hathaway opnieuw samen gekomen om een tweede duet album op te nemen, het wordt echter een solo album met Donny Hathaway als gast artiest vanwege zijn geestelijke problemen die hebben geleidt tot zijn zelfmoord. Op 13 januari hebben Flack en Hathaway ‘Back Together Again’ en ‘You Are My Heaven’ opgenomen, en nadat de twee samen hebben gedineerd keert Donny Hathaway terug naar de vijftiende verdieping van de Essex House om vervolgens uit het raam te springen. ‘Back Together Again’ is een lekker disco/soul nummer, maar als je de achtergrond kent van het album heeft het toch een bittere nasmaak.


Queens of the Stone Age – Make It Wit Chu

‘Make It Wit Chu’ is de derde single van Queens of the Stone Age van het album ‘Era Vulgaris’ (2007). De titel van het album refereert naar de Latijnse term voor ‘Common Era’, een titel die werd gekozen door frontman Josh Homme omdat hij het vond klinken als ‘The Vulgar Era’. Dave Grohl, bekend van de Foo Fighers en Nirvana, heeft ook periodes bijgedragen aan het succes van de Queens, met name in 2002 op het album ‘Songs For The Deaf’.


MGMT – Electric Feel

‘Electric Feel’ verschijnt op het debuutalbum van twee New Yorkse studenten: ‘Oracular Spectacular’. MGMT begint bij twee jongens die op de universiteit samen muziek gaan maken. Niet om een band te starten, maar voor de lol. Het klinkt zo goed dat er toch een band komt. Andrew Van Wyngarden en Ben Goldwasser zijn rare gasten. Tenminste, als je hun albumhoes ziet. Van Wyngarden staat erop met zwembroek en ontbloot bovenlijf, terwijl Goldwasser eruit ziet als een prehistorisch figuur. Het is tekenend voor de muziek die de heren maken, want het is moeilijk in een vakje te plaatsen. MGMT mengt catchy popliedjes met allerlei andere muzikale invloeden. Meerdere artiesten hebben het nummer gecovered, waaronder Katy Perry.

Blackwave. – Big Dreams

Blackwave. is een Belgisch hiphop duo bestaande uit Willem Ardui en Jay Ardui, afkomstig uit Antwerpen. In al hun nummers combineren ze hiphop, soul en funk om tot heerlijke nummers te komen, waaronder ‘BIG Dreams’. Dit nummer bevat een sample van Edna Wright’s ‘Spend The Night With Me’ uit 1976. Met twee albums, ‘Mic Check’ in 2017 en ‘Are We Still Dreaming’ in 2019, is Blackwave. nog een jonge groep, maar heeft zeker de potentie om internationaal door te breken.

New Order – Blue Monday

‘Blue Monday’ verschijnt in 1983 op het album ‘Power, Corruption and Lies’ van Britse new wave band New Order. In een interview met New Order’s basgitarist Peter Hook komt duidelijk naar voren dat de lyrics uiterst doordacht zijn geschreven:


"I don't think there is a great deal to tell behind the lyrics if I am going to be brutally honest! It was just one of those things where Barney just went for it and the rest was history."


Voor de bas wordt een riff gestolen van Ennio Morricone’s muziek in ‘For A Few Dollars More’. De titel komt overigens niet voor in de lyrics. De titel komt van een illustratie van het boek ‘Breakfast of Champions’, dat Stephen Morris aan het lezen was. Een van de illustraties had het bijschrift ‘’Goodbye Blue Monday’’, refererend aan de uitvinding van de wasmachine, een machine die het leven van de huisvrouw drastisch zou veranderen.

Tom Petty and the Heartbreakers – Learning To Fly

In 1991 komt het album ‘Into The Great Wide Open’ uit van Tom Petty and the Heartbreakers. Veel mensen denken dat ‘Learning to Fly’ over drugs gaat, maar dat is niet het geval. Tom Petty kreeg het idee toen hij een interview op tv zag met een piloot die zei:


‘’it wasn't hard learning to fly... the hardest part was coming down.’’


Een paar jaar eerder kwam Pink Floyd ook al met een nummer genaamd ‘Learning To Fly’, ook gebaseerd op het luchtvaart jargon. Leadzanger Dave Gilmour nam toen vlieglessen. Pink Floyd moest het destijds redden zonder oprichter Roger Waters, het nummer was dus een soort metafoor naar ‘’finding their wings without him’’.


Het country trio Lady Antebellum brengt in 2010 een cover uit van Tom Petty’s ‘Learning To Fly’.


bottom of page