top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Patate Pareltjes #5


Mike Oldfield – Moonlight Shadow

‘Moonlight Shadow’ is geschreven door de Engelse muzikant Mike Oldfield in 1983, met vocals van de Schotse zangeres Maggie Reilly. Het is Oldfield’s meest succesvolle nummers, met een aantal nummer 1 noteringen rond Europa. Het nummer zou refereren naar de moord op John Lennon, ondanks dat gebeurtenissen in het nummer niet overeenkomen met de daadwerkelijke moord. In een interview van 1995 reageert Oldfield op dit gerucht:


Not really... well, perhaps, when I look back on it, maybe it was. I actually arrived in New York that awful evening when he was shot and I was staying at the Virgin Records house in Perry Street, which was just a few blocks down the road from the Dakota Building where it happened, so it probably sank into my subconscious. It was originally inspired by a film I loved – Houdini, starring Tony Curtis, which was about attempts to contact Houdini after he'd died, through spiritualism... it was originally a song influenced by that, but a lot of other things must have crept in there without me realising it.


Tears for Fears – Pale Shelter

Pale Shelter wordt in 1982 uitgebracht door de Britse band Tears for Fears, maar pas in 1983 weet de band met een ‘re-released version’ te scoren in de hitlijsten. Het nummer wordt gezongen door Curt Smith, en niet door de andere zanger van de band, Roland Orzabal, de schrijver van het nummer. Curt Smith vertelt hierover:


"If it's a softer song it's normally me. If it requires being belted, it's normally Roland. My voice is a lot darker, a lot more melancholic, and Roland is more of a shouter. He's trying to make a point. Which is very loud. So those are the differences in our voices, basically.’’


In 2016 wordt het nummer gesampled door de Canadese zanger The Weeknd in het nummer Secrets.

Kendrick Lamar – Swimming Pools (Drank)

Swimming Pools is het nummer dat Kendrick Lamar tot grote bekendheid bracht in 2012. In het nummer beschrijft Kendrick zijn familie en sociale leven, alcoholisme, en de ‘peer pressure’ van zijn leeftijdsgenoten. In het eerste deel van het nummer denkt hij aan zijn grootvaders drankprobleem, resulterend in zijn dood, en de redenen waardoor hij zelf is gaan drinken. Zijn leeftijdsgenoten oefenen een sociale druk op hem uit: ‘’to get a swimming pool full of liquor and then dive in it". In het tweede deel praat Kendrick, ondertussen dronken, met zijn eigen onderbewustzijn, die hem probeert te waarschuwen voor "drown[ing] in some poison". Op het einde van het nummer accepteert Kendrick zijn lot: "he will probably sleep and never ever wake up".


Charles Aznavour – Parce que tu crois

Parce que tu crois (Because you believe) is een nummer van de Armeens-Franse zanger Charles Aznavour uitgebracht in 1966 op het album La Bohème. Hij is één van de meest succesvolle zangers van Frankrijk, ook wel de Franse Frank Sinatra genoemd. Door CNN wordt hij in 1998 benoemd tot Entertainer of the Century, vlak voor Bob Dylan en Elvis Presley geëindigd. Het nummer Parce que tu crois wordt veelvuldig gesampled, bijvoorbeeld in What’s the Difference van Dr. Dre en Eminem.

Gnarls Barkley – Crazy

Crazy is het debuutalbum van het Amerikaanse soul duo Gnarls Barkley, bestaande uit CeeLo Green en Danger Mouse. Maanden vóór de release in 2006 was het nummer al gelekt, maar eenmaal officieel uitgebracht werd het meteen een grote hit. Negen weken lang wist het nummer op nummer 1 te blijven staan in de Engelse hitlijsten, een prestatie die in tijden niet was voorgekomen. Het nummer gebruikt samples van het nummer Last Men Standing van Gian Franco en Gian Piero Reverberi, gecomponeerd in 1968 voor de Western Django, Prepare a Coffin. De lyrics van Crazy komen voort uit een gesprek tussen CeeLo Green en Danger Mouse:


"I somehow got off on this tangent about how people won't take an artist seriously unless they're insane... So we started jokingly discussing ways in which we could make people think we were crazy... CeeLo took that conversation and made it into 'Crazy', which we recorded in one take."

Soft Cell – Tainted Love

Tainted Love kwam voor het eerst uit in 1964, geschreven door Ed Cobb en uitgevoerd door Gloria Jones. Het werd echter pas een succes toen de Britse synthpop-groep Soft Cell een eigen versie uitbracht in 1981. Het nummer gaat over een ‘toxic relationship’, waarin de zanger realiseert dat hij de relatie moet beëindigen: ‘’I love you though you hurt me so.’’ Later kreeg het nummer echter een andere betekenis in de VS toen AIDS in opkomst was, zanger Marc Almond:


"It was the first time we'd heard about this then-unnamed disease that was affecting gay men in America. It wasn't an intentional tie-in, but as the record hit the American charts, it took on this other meaning."


Gloria Jones vertelt later dat ze de versie van Soft Cell de beste ooit vindt. Het nummer is later nog vaak gesampled door andere artiesten, zoals in Rihanna’s S.O.S. (Rescue me).

David Hasselhoff – Looking for Freedom

Looking for Freedom is geproduceerd door de Duitser Jack White, uitgebracht in 1978 met de Duitse zanger Marc Seaberg. Het nummer gaat over ‘’a rich man's son who wants to make his own way in the world, rather than to have everything given to him.’’ Tien jaar later brengt White het nummer nogmaals uit met de Amerikaanse acteur en zanger David Hasselhoff. Het nummer wordt een grote hit, vooral in Duitsland. 8 weken lang domineert het nummer de Duitse hitlijsten, en ook in Zwitserland doet Hasselhoff het goed. Hasselhoff heeft samen met Andre Rieu het nummer gespeeld in Maastricht, ondertussen op leeftijd, maar nog steeds energiek.

The Talking Heads – Heaven

Heaven is geschreven door David Byrne, de sociaal ongemakkelijke, maar creatieve frontman van de Amerikaanse new wave band de Talking Heads. Het nummer speelt zich af in een bar, waar zijn favoriete nummer altijd wordt gespeeld. De bar is ‘heaven’, een plek waar ‘nothing ever happens’:

It's hard to imagine that nothing at all

Could be so exciting, could be so much fun


De vraag is nu: is ‘Heaven’, de plek waar alles perfect zou moeten zijn, ook echt zo fantastisch als ons wordt verteld? Of is het een sleur aan verveeldheid en continu hetzelfde patroon? Het nummer wordt in 1979 uitgebracht op het album Fear of Music, maar in 1984 verschijnt het nummer opnieuw op het album Stop Making Sense, dit keer met vocals van Lynn Mabry.


Moby – In This World

In 2002 werd In This World uitgebracht door de New Yorkse techno muzikant Moby (Richard Melville Hall), genoemd naar het wereldberoemde boek Moby Dick vanwege zijn verre familiebanden met auteur Herman Melville. Het nummer gebruikt samples van het nummer Lord Don’t Leave me van The Famous Davis Sisters. De single wordt ondersteund door een videoclip waarop animatie-aliens de aarde bezoeken en verwoede pogingen doen vriendschap te sluiten met de mens. Als dat niet blijkt te lukken, keren de little green men gedesillusioneerd terug naar hun eigen planeet.

Gorillaz – Stylo

Gorillaz zijn een Engelse ‘virtuele band’ opgericht door Damon Albarn en Jamie Hewlett in 1998. De band bestaat uit vier verzonnen karakters: 2-D, Murdoc Niccals, Noodle, and Russel Hobbs. In feite is Damon Albarn de enige muzikant van Gorillaz, maar werkt vaak samen met andere artiesten die speciaal gevraagd worden voor hun albums, in het geval van Stylo waren dat rapper Mos Def en soul zanger Bobby Womack. Stylo staat op het derde album van Gorillaz, genaamd Plastic Beach. Vlak voor de officiële première was het nummer al gelekt, volgens de fictieve Murdoc Niccals van Gorillaz waren Russische piraten hier verantwoordelijk voor:


"A leak! A leak! Plastic Beach has sprung a leak! One of those Russian pirates has put a bullet hole in my island! My single's leaked! STYLO!"

bottom of page