top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Patate Pareltjes #4

https://open.spotify.com/playlist/7ckipVzqgtMAE5ARfji3Ux?si=EQ_RBvMhSUyXRNRSRNP1BQ


Redbone – The Witch Queen of New Orleans

‘The Witch Queen of New Orleans’, uitgebracht in 1971, gaat over een beoefenaar van ‘voodoo’ uit New Orleans genaamd Marie Laveau, in het nummer benoemd als ‘Marie La Voodoo veau’. Rond 1850-1900 waren er zogenaamde ‘Voodoo Queens’ verspreid over New Orleans, waarvan Marie Laveau de meest invloedrijke was. Een van haar ceremonies op St. John’s Eve werd bezocht door ongeveer 12.000 zwarte en witte New Orleanians. Er wordt gezegd dat rijke mensen naar haar toegingen vlak voordat ze belangrijke financiële beslissingen moesten nemen. Redbone is met name bekend geworden door hun hit Come And Get Your Love, onder andere verschenen in de Marvel film Guardians of the Galaxy waardoor het ook tegenwoordig veel bekendheid vergaart.

A-ha – The Living Daylights

Dit nummer is in 1987 geproduceerd door de Noorweegse groep A-ha voor de gelijknamige James Bond film ‘The Living Daylights’. In deze film maakt Timothy Dalton zijn eerste verschijning als James Bond, al zou hij maar in totaal 2 films Bond spelen. Volgens kenners kwam Dalton’s Bond het meest in de buurt van het karakter uit de boeken van Ian Fleming. Toch wist Timothy Dalton niet zo popular te worden als zijn voorgangers. In een van de scenes luistert de ‘slechte henchman’ Necros (favoriete manier van moorden: wurging met zijn koptelefoon) naar het nummer ‘Where Has Everybody Gone’ van The Pretenders, ook een heel lekker en sterk nummer. Waar Timothy Dalton wellicht slecht presteert als James Bond, zijn het de slechteriken en de muziek die deze film alsnog een goeie Bond film maken.


Dead or Alive – You Spin Me Round (Like a Record)

Dit nummer werd een nummer 1 hit in het Verenigd Koninkrijk, en werd later ook een wereldwijde hit. Volgens zanger Pete Burns was de platenmaatschappij helemaal niet enthousiast over ‘You Spin Me Round’. Ze moesten 2500 euro lenen om het nummer op te nemen. Eenmaal opgenomen bleef de platenmaatschappij het nummer verschrikkelijk vinden: ‘’It was awful, it was rubbish.’’ In 2009 zijn het Flo Rida en Kesha die het nummer samplen in het nummer ‘Right Round’.

Sash!– Encore Un Fois

‘Encore Un Fois’ wordt in 1997 uitgebracht door de Duitse DJ groep Sash!. In clubs door de hele wereld boekte ze gigantisch succes met dit nummer. Er bestaan twee versies, de Original en de Future Breeze Edit. Door een fabrieksfout werden de twee omgewisseld en werd de Future Breeze Edit de officiële versie van het nummer. In 2008 verschijnt het nummer opnieuw in de hitlijsten in de vorm van een ‘mashup’, een combinatie van Encore Un Fois met vocals van Stunt’s ‘Raindrops’.

Cornelius Brothers & Sister Rose – Too Late To Turn Back Now

In 1970 vormden Carter Cornelius, Eddie Cornelius, Rose Cornelius en Billie Jo Cornelius deze familie Soul groep. Rose Cornelius had al enige bekendheid vergaart in de voorgaande jaren en richtte op verzoek van haar moeder de band op. In 1976 ging de band al uiteen omdat de twee broers religieuze doelen aan het zoeken waren. Carter Cornelius sloot zich aan bij een zwarte Hebreeuwse sekte en Eddie Cornelius werd een Christelijke pastoor. Het nummer ‘Too Late To Turn Back Now’ verschijnt in de film BlacKkKlansman, over een Afro-Amerikaanse politieagent uit Colorado Springs die infiltreert in de lokale eenheid van de Ku Klux Klan.

Zion I – Bird’s Eye View

Zion I is een Amerikaans hiphop project met leden Baba Zumbi (rapper), K-Genius en Amp Live (DJ’s). ‘Bird’s Eye View’ verschijnt op het album ‘True & Livin’, een album dat wordt beschreven als ‘’soulful hip-hop that favors acoustic sounds over electronics, thoughtfulness over braggadocio, and spirit-enhancing grooves over testosterone-fueled beats.’’ Het nummer is een sample op Alan Parsons Project’s ’Old and Wise’.

Portishead – Glory Box

‘Glory Box’ verschijnt op het debuutalbum ‘Dummy’ van de Britse band Portishead in 1994. Portishead en Massive Attack maakten begin jaren ‘90 het genre ‘Triphop’ of ‘Downtempo’ bekend. In het genre wordt veelvuldig gebruikgemaakt van geluidsfragmenten die zijn ontleend aan film-soundtracks en oude vinylplaten. Gecombineerd met moderne ritmes, vaak in een laag tempo, en elektronische instrumenten levert dit een geluidsbeeld op dat door velen als bedwelmend wordt ervaren. Ook funkmuzikant Isaac Hayes wordt benoemd als een van de schrijvers van het nummer, aangezien er een sample wordt gebruikt van zijn nummer ‘’Ike’s Rap II’’

Ultimate Kaos – Casanova

Ultimate Kaos was een Britse Boyband uit de jaren 90, opgericht door Simon Cowell. De band werd gevormd door Haydon Eshun, Jomo Baxter, Jayde Delpratt, Ryan Elliott en Nick Grant. Ultimate Kaos is in 1992 opgericht. De meeste leden waren nog erg jong. Haydon Eshun was zelfs pas negen jaar oud. Het nummer ‘Casanova’ dat in 1997 al eens uit werd gebracht, werd in 1998 pas een grote hit over geheel Europa. Het nummer is een cover van de Amerikaanse R&B- en soulgroep LeVert die het origineel in 1987 uitbrachten.

Carlton Williams – Prison Song

Prison Song maakt deel uit van The ‘’Selma’’ Album: A Musical Tribute to Dr. Martin Luther King. Veel van zijn optredens zijn met Tommy Butler, ook een soul artiest die veelvuldig op The ‘’Selma’’ Album verschijnt. Dit nummer wordt gesampled in de grote hit van Future’s ‘Mask Off’ van 2017.

Otis Taylor – Ten Million Slaves

Otis Taylor is een Amerikaanse blues muzikant. Dochter Cassie Taylor is betrokken bij veel nummers van Otis, waaronder ‘Ten Million Slaves’. Het nummer verschijnt in de film Public Enemies, een biografische misdaad film over de beruchte bankovervaller John Dillinger, achterna gezeten door de FBI die dan nog in de ‘beginfase’ van de organisatie zitten onder leiding van J. Edgar Hoover.


bottom of page