top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Patate Pareltjes #3


The Undisputed Truth – Smiling Faces Sometimes

Smiling Faces Sometimes is eigenlijk het enige nummer waarmee The Undisputed Truth serieus succes boekte. Het gaat over ‘back-stabbing friends’: "Smiling faces sometimes...they don't tell the truth...smiling faces sometimes tell lies." Het werd eerst opgenomen met de bekendere groep The Temptations, maar de versie van The Undisputed Truth die later werd opgenomen was een stuk populairder. Wel begrijpelijk, aangezien het nummer van The Temptations 12 minuten duurt. The Undisputed Truth heeft ook een versie van Papa Was A Rollin’ Stone, maar bij dit nummer waren het juist The Temptations die grote successen boekte met hun eigen versie, bekroond met maar liefst drie Grammy Awards.

Split Enz – Message To My Girl

In 1984 bracht de Nieuw-Zeelandse new wave band Split Enz het nummer Message To My Girl uit. Het nummer werd alleen in Oceanië en Nederland een hit. Universiteitsvrienden Tim Finn en Phil Judd richtten de band op in 1972, maar pas in de jaren 80 brak de band echt door. Twee leden van Split Enz, Neil Finn en Paul Hester, richtten later Crowded House op, bekend van o.a. Weather With You en Don’t Dream It’s Over.


Ashford & Simpson – It Seems To Hang On

Ashford & Simpson was een Amerikaans duo, bestaande uit het echtpaar Nickolas Ashford en Valerie Simpson. Voor platenlabel Motown schreven zij vele nummers zoals Ain’t No Mountain High Enough (Marvin Gaye en Tammi Terrell), I’m Every Woman (Chaka Khan) en Reach Out And Touch Somebody’s Hand (Diana Ross). Amy Winehouse gebruikt Ain’t No Mountain High Enough later voor een van haar grootste hits Tears Dry On Their Own. Midden Jaren ’70 gaan ze ook zelf nummers opnemen waaronder It Seems To Hang On. Dit nummer wordt later gecovered door Paul Hardcastle, die hier een jazz versie van maakt zonder enige vocals, minder bekend maar ook een lekker nummer wat mij betreft.

Marky Mark & The Funky Bunch – Good Vibrations

Marky Mark & The Funky Bunch was een Amerikaanse hiphop groep opgericht in 1991 door Mark Wahlberg (Marky Mark), Scott Gee, Hector ‘The Booty Inspector’ Barros, DJ-T en Ashey Ace. Met Good Vibrations en Wildside scoren ze dat jaar grote hits, maar in 1993 gaat de groep al uit elkaar. Mark heeft nog succes met de reggae muzikant Prince Ital Joe de daaropvolgende jaren, totdat hij in 1998 de muziekwereld verlaat om de filmwereld in te gaan, de wereld waar iedereen hem waarschijnlijk van kent.

Little River Band – It’s A Long Way There

Little River Band is een Australische band die in 1975 wordt opgericht met stuk voor stuk bekendheden uit de Australische muziek (Glenn Shorrock, Graham Goble, Beeb Birtles, Ric Formosa, Roger McLachlan en Derrik Pellicci). It's A Long Way There, Help Is On Its Way en Home On A Monday zijn de bekenste nummers van de Little River Band. Graham Goble beschrijft in 1976 de lange weg die hij moet afleggen om de was naar zijn moeder te brengen, van Melbourne naar Adelaide. In de VS wordt de sombere songtekst van het nummer al snel gelinkt naar de lange weg die de Amerikanen hebben te gaan om te herstellen van de Watergate-affaire en de oorlog in Vietnam. De band heeft vele wisselingen ondergaan in de bezettingen, zo was John Farnham tussen 1982 en 1986 leadzanger, o.a. bekend van zijn hit You’re The Voice.

Khruangbin and Leon Bridges – Texas Sun

Khruangbin is een Amerikaans muzikaal trio uit Houston, Texas, met Laura Lee op bas, Mark Speer op gitaar en Donald Ray ‘DJ’ Johnson Jr. op drums. De band staat bekend om het combineren van wereldwijde muziekinvloeden, classic soul, dub en psychedelia. Leon Bridges is een singer/songwriter afkomstig uit Fort Worth, Texas. Zijn muziek is een mengeling tussen southern soul en gospel. In het nummer Texas Sun brengen de twee het beste in elkaar naar boven in dit relaxte nummer, de lekkere stem van Leon Bridges en de muzikaliteit van Khruangbin.


Nik Kershaw – The Riddle

De lyrics van dit nummer slaan nergens op. Nik Kershaw had de muziek geschreven, maar hij had nog geen idee waar het nummer over zou moeten gaan. Met ‘random lyrics’ kon hij toch het nummer oefenen, maar aangezien hij geen tijd meer had moest hij deze lyrics gebruiken voor zijn album. Daarom noemde hij het nummer The Riddle. Veel mensen stuurden hem berichtjes dat ze zijn ‘Riddle’ hadden opgelost, maar Nik Kershaw blijft benadrukken dat het nummer eigenlijk nergens over gaat. The Riddle wordt later nog gesampled door Gigi D’Agostino, wellicht een nóg bekendere versie van het nummer.

Jimmy Nail – Ain’t No Doubt

Jimmy Nail is een Britse zanger en one-hit-wonder bekend van zijn hit Ain’t No Doubt. Naast zanger is hij ook acteur, vooral bekend van de series Auf Wiedersehen Pet, Spender en Crocodile Shoes. In 1992 brengt Jimmy Nail het album Growing Up in Public uit, met o.a. Ain’t No Doubt. Dit nummer wordt een nummer 1-hit in Engeland ten tijden van de BBC-serie Spender.


Bhangra Knights – Husan

Husan is een bhangra dance nummer geproduceerd door Brits duo Bhangra Knights, Jules Spinner en Jack Berry, en Nederlandse duo Husan, Niels Zuiderhoek en Jeroen Den Hengst. Bhangra is een genre ontstaan door de Britse Punjabi in Groot-Brittannië, Britten die hun ‘roots’ hebben in de regio Punjab (India). Het nummer is een sample van de originele versie van het duo Husan, geproduceerd voor een Peugeot 206 reclame in India.

The Who – Eminence Front

Eminence Front is geschreven door Pete Townshend van The Who, en maakt deel uit van het album It’s Hard uit 1982. Leadzanger Roger Daltrey is erg kritisch op dit album in de media, en noemt Eminence Front ‘’the only song on it that he felt was worthy of being released.’’ Eminence Front staat voor de illusie van macht en faam, versterkt door excessief drugsgebruik. Het nummer verschijnt ook in Law Abiding Citizen, een film over het falende rechtssysteem en een man die zelf rechtvaardigheid moet zoeken tegen de moordenaars van zijn vrouw en kind.


bottom of page