top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Patate Pareltjes #2

https://open.spotify.com/playlist/7IBdvEEsMaMj3z3rb5QoYZ?si=73nADx2QRDOi88ZtrQ9GZw


Skee-lo – I Wish

Antoine Roundtree, beter bekend als Skee-lo, bracht I Wish uit in 1995. In dit rapnummer vol zelfspot heeft Skee-lo het over zijn tekortkomingen die de schuld vormen van zijn falende liefdesleven. Hij wil groter zijn en een basketbal speler. Hij wenst een Chevrolet Impala uit ’64 in plaats van zijn Ford Pinto uit ’74 met "an 8-Track and a spare tire in the backseat, but that's flat!" De meeste instrumenten uit dit nummer zijn gesampled van het nummer Spinnin’ van Bernard Wright. In 1996 werd I Wish genomineerd voor ‘Best Rap Solo Performance’, maar verloor van Coolio’s Gangsta’s Paradise.

Salif Keita – Tomorrow

Salif Keita is een afro-pop singer-songwriter uit Mali, met name bekend door zijn albinisme. Hij is lid van de koninklijke familie Keita, een familie die over Mali heerste tussen de 11de en 17de eeuw. Het nummer Tomorrow komt meermaals voor in de film Ali, een film over Muhammad Ali, de beste bokser aller tijden.

Little Steven – Bitter Fruit

Bitter fruit is een single van Little Steven (Steven van Zandt) uit 1987. Steven van Zandt maakte lang deel uit van de Bruce Springsteen E Street Band, maar behaalde ook veel succes als solo artiest. Hij is mede-oprichter van Southside Johnny and the Asbury Jukes, maar daar komen we later op terug. Daarnaast speelde hij ook een van de hoofdrollen in de maffia serie The Sopranos. Dit protestlied is afkomstig van zijn album Freedom - No Compromise, dat vol staat met protestliederen. De titel van het lied refereert aan het boek Bitter fruit: The story of the American coup in Guatemala uit 1982. Hierin wordt ingegaan op de bemoeienissen van de Verenigde Staten in de fruitteelt van met name bananen in Guatemala. De VS was via de CIA betrokken bij het plegen van een militaire staatsgreep in 1954 om de belangen van United Fruit te beschermen onder de code naam Operatie PBSUCCESS. De hoofdpersoon uit het lied wil het fruit met een bittere bijsmaak niet meer plukken en richt samen met zijn zuster een vakbond op. Hij vraagt zich tevens af wat al die Amerikaanse wapens toch doen in Guatemala en waarom de Amerikaanse bevolking dat toch allemaal toestaat.


The Pasadenas – Tribute (Right On)

Tribute staat op het debuutalbum To Whom It May Concern (1988) van Britse R&B en soulgroep The Pasadenas. Van dit album warden meer dan een miljoen exemplaren verkocht, en Tribute behaalde in Nederland zelfs de hoogste notering in de hitlijsten. Hun nostalgische muziek is een mix van de jaren ’50 doo-wop, jaren ’60 motown en jaren ’70 funk. In de clip van Tribute is te zien dat The Pasadenas een soort mix zijn van een oude discogroep en een moderne Boy band.

Joe Cocker – Woman To Woman

Een Britse ex-loodgieter die als blues/rockzanger eind 1968 zijn eerste (en grootste) hit scoort met de Beatles-cover With A Little Help From My Friends. Woman To Woman brengt hij uit in 1972 samen met Chris Stainton. Het nummer bevat een pianosample dat later nog veelvuldig gebruikt wordt in de hip hop wereld, o.a. in het nummer California Love van 2Pac, Dr. Dre en Roger Troutman.

Southside Johnny and the Asbury Jukes – The Fever

Bruce Springsteen en Steven van Zandt schreven veel nummers voor Southside Johnny, ook The Fever. Dit nummer werd uitgebracht in 1981 door Southside Johnny en was erg populair. Bruce Springsteen speelde zijn versie af en toe tijdens zijn optredens, maar het was pas in 1999 dat Bruce Springsteen The Fever zelf uitbracht op een album. Zijn versie is wat donkerder tegenover de swingende versie van Southside Johnny.

Haddaway – Life

De Trinidadiaans-Duitse zanger Nestor Alexander Haddaway staat natuurlijk bekend om zijn nummer What Is Love. Hij werd geboren in Trinidad en Tobago als zoon van een Nederlandse zeebioloog en een lokale verpleegster. Als kind was hij extreem verlegen en had hij last van stotteren. Hij studeerde Marketing en Beleid aan de universiteit van Washington D.C. Na zijn studie vertrok hij in 1987 naar Keulen, waar hij nog enige tijd professioneel American-footballspeler was voor de Cologne Crocodiles. De belangrijkste reden voor hem om naar Keulen te vertrekken was echter om een carrière in de muziek en de dans te beginnen. Na What Is Love bracht Haddaway al snel het nummer Life uit, qua vibe veel overeenkomsten met What Is Love maar opnieuw een heerlijk nummer.


The Alan Parsons Project – I Wouldn’t Want to Be Like You

I Wouldn’t Want to Be Like You maakt deel uit van het album I Robot uit 1977, een album gewijd aan het onderwerp ‘Artificial Intelligence’. Op de achterkant van het album staat de quote: ‘’ The story of the rise of the machine and the decline of man, which paradoxically coincided with his discovery of the wheel... And a warning that his brief dominance of this planet will probably end, because man tried to create a robot in his own image.’’ Is dit nummer geschreven vanuit het perspectief van de mens of de robot? Aan u om te beslissen.


Penny Penny – Shaka Bundu

Shaka Bundu, ook de naam van het album, werd uitgebracht in 1994 door de Zuid Afrikaanse muzikant Penny Penny. Het was een mix tussen Tsonga disco en Amerikaanse house muziek, wat in die tijd extreem populair was in Zuid-Afrika. Het nummer was in de eerste jaren erg populair in Zuid-Afrika maar Penny Penny raakte steeds meer in de vergetelheid. Totdat de Amerikaanse DJ Brian Shimkovitz het nummer hoorde in 2010 en het op zijn blog zette. Het nummer werd opnieuw uitgebracht in 2013 en behaalde opnieuw veel succes, dit keer in ‘het Westen’.


Archie Bell & The Drells – Strategy

In 1968 scoort de Texaanse zanger Archie Bell met 'zijn' Drells (James Wise, Huey Butler en Joe Cross) in de VS een nummer 1 hit met het nummer Tighten Up. Archie Bell kan het succes van de single helaas niet zelf meemaken: hij is op dat moment dienstplichtig in Vietnam aan het strijden voor het Amerikaanse leger. In de jaren ’70 neemt het succes steeds verder af voor Archie Bell & The Drells, maar in 1979 vonden ze nog enige populariteit met het nummer Strategy.

bottom of page