top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Patate Pareltjes #1

https://open.spotify.com/playlist/6EQYC9B6UItJgmCubLlAsn?si=A0OHP9UUQDa9Pd9XxL4f7Q


Pink Floyd – High Hopes

High Hopes is de grootste hit van het album The Division Bell. Pink Floyd behaalde veel successen in de jaren 70 onder leiding van Roger Waters met albums als The Dark Side of The Moon en Wish You Were Here. Hij verliet Pink Floyd in 1985. Wat volgde waren twee albums onder leiding van David Gilmour, A Momentary Lapse of Reason en The Division Bell. Lang niet zo bekend geworden als de albums onder Waters, maar met High Hopes wist Pink Floyd de plank weer even finaal raak te slaan.


Empire of the Sun – Walking on a Dream

Empire of the Sun bestaat uit de twee vrienden Luke Steele en Nick Littlemore. Toen Luke gevraagd werd waar het nummer nou over ging antwoordde hij: ‘’It's about when two people become one which is about me and Nick, when we were reunited but at the same time it's about so many other things. Sometimes trying to explain what a song is about spoils the beauty and it rips your heart out painting it black and white. The mystery is part of the beauty and you kill a song when you tell too much.’’ Wat een vaag antwoord, wellicht had hij zelf ook geen idee waar het nummer nou over ging toen ze het schreven. Toch blijft het een lekker nummer.


Pat Ramsey – King of Fools

Toen ik bezig was met het maken van een Spotify playlist puur gebaseerd op ‘de Harmonica’ stuitte ik op dit nummer van Pat Ramsey. Een heerlijk blues plaatje, en op het moment dat het wat eentonig lijkt te worden knalt Pat erin met zijn harmonica. Vooral zijn album It’s About Time werd geprezen, wat leidde tot een tour met The Blues Disciples.

Fine Young Cannibals – Good Thing

Dit nummer hoorde ik voor het eerst tijdens de film Tin Men. Een film uit de jaren 80 over Bill Babowsky en Ernest Tilley, twee ‘door-to-door aluminum siding salesmen’ (tin men) die er alles aan doen om, zowel legaal als illegaal, een deal rond te krijgen.

After the Fire – Der Kommissar

De échte ‘Friends’ kenners onder ons zullen dit nummer al eens eerder hebben gehoord. Der Kommissar is te horen tijdens een flashback naar de studentenjaren van Ross en Chandler, een tijd waar de kapsels nog interessant waren.

The Chambers Brothers – All Strung out over You

The Chambers Brothers waren een ‘psychedelic soul band’, een mix tussen rock en soul. In 1954 begonnen de broers als gospel groep door California te touren, maar bleven vrij onbekend tot hun optreden in New York in 1965. Net als vele andere artiesten uit die tijd werd hun muziek beïnvloed door de rock wereld. De vrolijke soul en funk nummers kregen plotseling een rauw randje, toepasselijk in de tijd van de ‘Civil Rights Movement’. Zo ontstond Psychedelic Soul.


Stereo MC’s – Connected

Een funky hiphop nummer van Nick Hallam en Rob Birch. Vroeger, toen ik nog jong was, luisterde ik naar muziek op de MP3-speler van mijn moeder. Daar kwam ik deze ‘hidden gem’ tegen. Mijn moeder is niet haantje de voorste wat betreft dansen, maar als ze dit nummer hoort heeft ze moeite om stil te blijven zitten. Connected van Stereo MC’s gebruikt de bass van Jimmy ‘’Bo’’ Horne’s nummer Let Me Be Your Lover, ooit verschenen in het muziekprogramma Toppop.

Steely Dan – Don’t take me Alive

Don’t Take me Alive is één van de nummers van het (wellicht beste) album The Royal Scam. In dit nummer zingt Donald Fagen over een gewelddadige crimineel met ‘a case of dynamite’. De crimineel vertelt de politie dat ze hem neer moeten schieten, ‘suicide by cop’. Typisch Steely Dan, duistere lyrics gecombineerd met vrolijke rock ’n roll sounds.


Curtis Mayfield – Here but I’m Gone

Curtis Mayfield behaalde veel succes in de jaren 60 en 70, als solo artiest én met The Impressions. In die tijd had Mayfield nog een hoog bereik, met nummers als Move on up. Echter, een zwaar ongeluk in 1990 leidde tot een verlamming tot aan de nek, hij leek nooit meer te kunnen zingen. Tot hij in 1996 weer terugkwam met het album New World Order. Hoe hij dit voor elkaar kreeg? De muziek apparatuur werd naar zijn bed gebracht, zin voor zin zong Mayfield zijn tekst en vervolgens bewerkten de producers zijn stem in de studio. Een prachtig nummer, maar vooral als je het verhaal achter Curtis Mayfield kent.


Frank Sinatra – Night and Day

Night and Day is geschreven door Cole Porter in 1932 voor de musical Gay Divorce. In 1957 verscheen dit nummer op het album A Swingin’ Affair! van Frank Sinatra. Opnieuw door het kijken van de serie ‘Friends’ ben ik terecht gekomen bij dit heerlijke nummer. Joey danst samen met de conciërge op het dak van het gebouw op de klanken van Night and Day.


bottom of page