top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

''Oh Fabrizio, sjiek waor miech dat!''

Voordat ik met mijn ode aan Fabrizio begin, eerst een huishoudelijke mededeling. Vorig jaar is Kevin Cramer, vooral bekend onder zijn artiestennaam Fabrizio, gestopt met optreden om zijn andere droom na te jagen, een speelhal met vintage arcade games en flipperkasten genaamd Free Play Lanaken. In een interview met onze Mestreechse knuffel-Italiaan kwam ik erachter dat élk nummer van Fabrizio een cover/sample is van hits van vroeger, vaak disco hitjes uit de jaren 80'. In dat interview begon mijn zoektocht naar alle originele nummers waarop Fabrizio meerdere hits heeft gescoord, een queeste naar de muziek achter Fabrizio. Hieronder de Spotify lijsten van zijn hits en de originele samples.


De Muziek achter Fabrizio
.xlsx
Download XLSX • 13KB

Ik ben verliefd op Fabrizio, het is meer dan E bitsje amore dat ik voel voor de muziek van deze knuffel-italiaan, De Matador oet Mestreech. ''Serieus? Fabrizio?'' vragen mensen als ik je nummers weer sta te Zinge. Maak je geen zorgen, iech höb Gein gêne veur diech! Mijn vriendin en ik duiken de douche niet in zonder een fles Kokos Shampoo, ''Spuit get hei, spuit get dao, spuit dee zwik mer in m'n haor!'' Geen zonsondergang gaat aan me voorbij zonder de klanken van Nik Kershaw. ''Amore'' gaat niet door de maag, het vliegt je oren binnen.


Een jaar geleden werden ik en mijn kameraden Ruben en Bob gegrepen door dit 'Fabrizio virus'. Ruben nodigde ons uit in Den Haag: ''Veer goon us begaoje op Het Plein!'' Met 'ne reusachtige pizza Romano mit Extra Kies en speciaalbiertjes mit De Körk oet de fles begonnen we de avond op Rubens kleine studentenkamer, die drei veerkante meter, de gezèllegste vaan Den Haag. Gelukkig had ik net een 'unlimited pakket' gekocht bij T-mobile, de hele avond belden we met Lando - en Nico en Jos. ''Sjeet 's op, 't weurt allein mer later!'' riepen ze op Het Plein. Onder aanleiding van Ruben vertrokken we richting het centrum van Den Haag: ''Kom, we pakken de tram, Dat daon iech zoe gere!'' We komen misschien wat later, maar we komen altijd. Wat volgde was één grote chaos in de tram, Wat 'n ravaasj! Bob die tegen de conducteur schreeuwde: ''Iech wil miech begaoje, sjeet 's op en zet 'm Dweers op 't Plein!'' en de conducteur die daarop reageerde: ''Dit is een tram jongeman, geen Vespa die in z'n twie kan! Relax aw kloete!'' De rest van de avond werd gevuld met gelach, geklier, geflirt en heel veel pils, één grote Hotel Ordinairo. Het was een van de mooiste avonden uit mijn leven. Een avond mit mien kameruj én Fabrizio.


Maar wat volgde was een leven zonder Fabrizio. Maandenlang probeerde ik je te bereiken. Veer maile wel, zeg je? Iech höb diech gemaild, Iech höb diech gebeld, Iech höb zelfs bij diech aongeklop! Maar je deed nooit open. Je liet me in de kou staan, ''Iech bin toch ginne'n eskimo!? Gaank toch nao Marcel!'' En niet alleen mij, de hele wereld liet je vorig jaar in de steek. Nooit meer zullen we je zien 'Cantare' op de Boetezitting of tijdens de Inkom. Nooit meer ''Handen in de lucht - Roetewisser!'' of ''Hakke takke, malle balle!'' Zelfs toen Bob en ik 3 cd's van je hadden besteld was het niet jij, maar Pa-brizio die langskwam op een Vespa zoonder sloot, Sjiek waor miech dat! Maar ik kan niet lang boos op je blijven, mien Sjattepoemel. Soms hubste ut eve gehad, maar mijn liefde voor je muziek blijft bestaan. In goede tijden, in slechte tijden, tijdens regen en hagel, ik zal altijd naar je muziek blijven luisteren.

Fabrizioe, Iech mis diech zoe.


bottom of page