Bob van Kasteren
Més que un club: Sala Razzmatazz
Er wordt vaak beweerd dat de studententijd de mooiste tijd van het leven is. Hoewel dit over het algemeen wel klopt is het een misvatting om te denken dat deze levensfase een aaneenschakeling is van epische gebeurtenissen. Sterker nog, het is bij uitstek een periode waarin zich twijfels en onzekerheden ontplooien; is dit wel de richting die ik op wil gaan? Welke Master ga ik doen? Ben ik nou vegetariër of flexitariër? En kan ik wel mee in het Tindergeweld of het Bumblebombardement van mijn maten? En wat moet mijn profielfoto dan wel niet worden?
Beter kan worden gesteld dat, zeker in de huidige pandemische tijd, het studentenleven spaarzame episodes van geniale manifestaties omvat. Of zoals studenten het zelf beamen: “je leeft nu echt van huisfeestje naar huisfeestje man.”
Een van die spaarzame manifestaties wil ik graag met jullie delen en is het beste te duiden met twee woorden:
Sala Razzmatazz
Het handigste hiervoor is om een bevriende exchange student te hebben in Barcelona, maar met een stedentrip en wat zoekwerk vooraf moet het ook te doen zijn. Iedereen zal deze stad kennen van La Sagrada Família, Camp Nou en Antoni Gaudí (drie keer raden in wat voor auto deze man reed), maar zoals zo vaak met dergelijke toeristische trekpleisters loop je juist dan hét pareltje van deze Catalaanse metropool mis: Sala Razzmatazz. Kortweg De Razz, is dé uitgaansgelegenheid van de stad Barcelona. Deze club in de wijk El Poblenou bestaat uit meerdere zalen en heeft een capaciteit van 3.000 man. Kom hier vooral niet vóór 1:00 ’s nachts (of voor een concert van Nothing but Thieves) en pak (indien je wel toerist wenst te zijn) na de peperdure paella aan Las Ramblas de gele metrolijn vanaf Plaça de Catalunya tot station Bogatell. De donderdag is perfect, dat is de Mandanga avond (voor de playlist zie Spotify). Voor een entreeticket betaal je tien euro maar daar krijg je twee bier à vijf euro voor terug. De pils pre-orderen noemen ze dat tegenwoordig in chique taalgebruik. Waar de superlatieven tekort komen om deze Razz-magie te omschrijven zijn het de super latino’s die verre van tekort komen. Dit tot 6 uur ’s morgens durende multizalenfeest is een orgie van verschillende muziekscenes. De reggaeton wordt uiterst gebalanceerd afgewisseld met hedendaagse hits en jaren tachtig klassiekers. Een verwoede poging het gemiddelde Spaanse dansniveau te doen evenaren heeft me een maanden durende slepende heupblessure opgeleverd. Als je je wil wagen aan een vergelijking tussen de Maastrichtse Fessa met De Razz, kom je uit in de categorie MVV – FC Barcelona mét Messi én Frenkie. Maar enfin, vergeet al dit voetbal, vergeet dat je studententijd de leukste periode uit je leven móet zijn. En vergeet al die twijfels die daar bij komen kijken. En waar kan dat beter dan in De Razz
Més que un club: Sala Razzmataz