top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

In de ban van algoritmes

We zijn tegenwoordig in de ban van algoritmes, alles wordt bijgehouden. Zoekopdrachten, accounts die je volgt, zelfs gesprekken in real-life. Typ je ‘’Wat is een bitcoin?’’ op Google? De komende maand staat je hele feed vol met crypto-shit. Praat je met je moeder over wandelstokken? Dan verschijnt elk uur de website www.bergfreunde.nl. Hoe ver gaan de mogelijkheden van deze algoritmes? Kun je een algoritme gemakkelijk op een digitaal dwaalspoor zetten door in slaap te vallen bij een voortkabbelende Netflix serie met matige acteurs? Binge-sleeping. Of prikt een algoritme daar doorheen? Is een algoritme misschien zelfs een weerspiegeling van onszelf?


Ik besluit een kijkje te nemen op mijn Youtube homepagina, een collectie aan video’s die volgens het algoritme bij mij zouden passen: Tom Boonen op de massagetafel (Holland Sport), de beste momenten van Dit Was Het Nieuws, verschillende opkomsten van Dirk van Duijvenbode en elke video die ook maar iets te maken heeft met de Amstel Gold Race van 2019. Een homepagina waar ik trots op mag zijn. Maar dan schrik ik:


‘’De speech waar HEEL NEDERLAND het over heeft. Gideon van Meijeren vs. de hele Kamer [vlammend icoontje]’’ van Youtube account ‘HétNeederlandseVolck’.


Mijn homepagina staat vol met filmpjes van tenenkrommende Forum van Democratie politici. Ik moet toegeven, het is heerlijk om af en toe naar die nietszeggende Tweede Kamer debatten te kijken, kijkt lekker weg zo na het werk. Maar zou dit algoritme denken dat ik een wieler dartende wappie ben die FvD stemt? En kan ik dit algoritme om de tuin leiden door video’s te bekijken van de Partij van de Dieren? Of krijg ik dan een ‘gemiddelde’ van de twee, bijvoorbeeld filmpjes van het CDA?


Zoveel vragen over iets waar ik totaal geen verstand van heb. Misschien kan ik beter stoppen met al dat hopeloze analyseren en zoeken naar antwoorden. Dat doen de algoritmes al.

bottom of page