top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Een lieflijke staking

Vandaag is het dan zover. Zeven universitaire medische centra leggen hun werk voor 24 uur neer, in het nieuws wordt al gesproken over de grootste staking in de zorg ooit. Als werknemer van het Maastricht UMC kan ik deze staking vanaf de eerste linie meemaken, mijn eerste staaksessie ooit. Ik heb hoge verwachtingen van dit spektakel. Boze menigtes die door het ziekenhuis marcheren met fakkels en hooivorken, misschien zelfs een vervelende hoge ambtenaar aan de schandpaal op wie we allemaal rotte tomaten mogen gooien. Een spannende dag, daar hoop ik op.


De realiteit blijkt anders. Rond negen uur arriveer ik in de grote hal van het ziekenhuis. Geen sensatie te bekennen. Twee verplegers hangen samen een spandoek op, terwijl ze een voorbeschouwing doen van Ajax-Besiktas: ‘’Dea Haller geit echt gin pepernoot raken joh!’’ Er wordt koffie en vlaai uitgedeeld (de kruisbessenvlaai is jammer genoeg al op) en L1 zet zich klaar om alles op beeld te krijgen. De ‘big boss’ van het ziekenhuis mengt zich tussen de mensen, maar een toespraak à la Louis van Gaal hoeven we niet te verwachten. De hal begint langzaam een beetje vol te stromen. Kortom, een gezellige bende. En dan begint een kerel met een zware stem, de oppersjeng, een speech te houden over de inhoud. Vijf minutenlang spreekt hij mensen toe die het al volledig eens zijn met hem. Alsof Mark Rutte op een VVD bijeenkomst de mensen probeert te overtuigen van het liberale gedachtengoed. Achja, op tv zal het er wel goed uitzien.


Binnen de kortste keren is dit schouwspel alweer voorbij en sta ik in een lege hal. Gaat deze staking de geschiedenisboeken in? Ik denk het niet, het lijkt meer op een Limburgs buurtfeest waar mensen zich achteraf alleen nog zullen afvragen van welke bakker die kruisbessenvlaai nou toch was. Deze staking is met zoveel zorg en respect opgezet dat het zijn directe effect verliest. Er is zelfs een ‘dagdraaiboek’ opgezet om alles goed draaiende te houden. En juist om die reden verdienen deze zorgverleners beter, omdat zelfs tijdens een staking de zorg op nummer 1 staat.

bottom of page