top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Dutch Pride

Een kleine verzameling aan Nederlandse bands die hun successen behaalden in de Engelse taal, bands waar wij trots op mogen zijn.


Cuby & The Blizzards

Een bluesband uit de jaren zestig, afkomstig uit het Drentse Grolloo. Het bekendste album, Groeten uit Grolloo, wordt opgenomen in 1967 met onder andere zanger Harry Muskee, pianist Herman Brood en gitarist Eelco Gelling. Van de acht nummers op dit album zijn er vier door de band zelf geschreven en vier door internationaal bekende blues-artiesten zoals John Lee Hooker en Eddie Boyd. Met nummers als Somebody Will Know Someday en Another Day Another Road scoort de bands hits, en in de daaropvolgende jaren met klassiekers als Appleknockers Flophouse en Window of My Eyes, nummers die nog altijd in de top 2000 staan.


Brainbox

Een rockgroep afkomstig uit Amsterdam. Gitarist Jan Akkerman en drummer Pierre van der Linden, beiden later lid van de band Focus, maakten deel uit van de oorspronkelijke bezetting, naast zanger Kaz Lux en basgitarist André Reijnen. Brainbox is ook het gelijknamige eerste studioalbum van de Nederlandse rockgroep en wordt beschouwd als een van de beste albums in de Nederlandse rockgeschiedenis.


Gruppo Sportivo

Gruppo Sportivo is een Haagse popband, die werd opgericht in 1976. De eerste twee albums, 10 Mistakes (1977) en Back to 78 (1978), waren grote successen. Met liedjes als Rock 'n Roll, Hey Girl en Disco Really Made It stond de band in de hitlijsten. De band was een hype in Nederland en had ook succes in onder andere Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje.


Diesel

Een rockband opgericht in 1979 door platenproducer Pim Koopman (oud drummer van Kayak). Diesel had Top 40 hits met Going back to China en Down in the Silvermine, maar het was de vierde single, Sausalito Summernight, die de groep internationaal succes bracht (nummer 25 in de VS en nummer 1 in Canada). In een aantal landen is het nummer bekend als "Sausolito Summernight" als resultaat van een spelfout op de Nederlandse single- en albumrelease


2 Brothers on the 4th Floor

Een eurodance groep met veel succes in de jaren 90. De oprichters van de groep, Bobby en Martin Boer, waren al jaren met muziek aan het experimenteren op hun slaapkamer, 4 hoog in een flat aan de Boelesteinlaan in de Utrechtse wijk Zuilen, toen in 1990 het echte succes kwam met Can't Help Myself. Na wat problemen werd in 1993 het album Never Alone geproduceerd, het eerste album met vocalist Des’ray (Desiree Manders) en D-Rock (René Phillips). Kort daarop werd ook Dreams geproduceerd, dat zelfs nog meer succes opleverde.


Focus

Progressieve rockband Focus begon als trio, opgericht door de klassiek geschoolde organist/fluitist Thijs van Leer in 1968. In 1969 voegde Brainbox gitarist Jan Akkerman en drummer Pierre van der Linden zich bij Focus. Met het tweede album, Focus II, behaalde de band in 1971 internationale erkenning. De grootste hits van de band waren de instrumentale nummers Sylvia en Hocus Pocus. De titel van het laatste nummer was mogelijk een bewuste poets die dj's werd gebakken: "Dat was Hocus Pocus van Focus".


Q’65

Q’65 is een Haagse popgroep uit de jaren 60. De groep werd opgericht door de gitaristen Joop Roelofs en Frank Nuyens, samen met zanger Wim Bieler. Roelofs bedacht de naam, die vooral modern en kort moest zijn: een letter en een getal. Geïnspireerd door de titels van de Rolling Stones nummers Susie Q en Route 66 kwam hij met Q’65. "65" vanwege het jaar van oprichting, en omdat dat lekkerder klonk dan Q66. De ‘Q’ scoorden hun eerste hit met You're the Victor in maart 1966, het nummer bereikte de elfde plaats en bleef dertien weken in de Top 40. Voor hun tweede nummer, The Life I Live, liet de platenmaatschappij hen uitgebreid reclame maken. Zo reisden zij per rubberboot naar Londen, waar ze geen werkvergunning kregen en na enkele interviews terugkeerden. De terugreis was eveneens zogenaamd per rubberboot, deze werd echter slechts vanaf enkele kilometers uit de Scheveningse kust gebruikt.


Total Touch

Total Touch was een Nederlandse band rond zangeres Trijntje Oosterhuis en componist Tjeerd Oosterhuis. Ook achtergrondzangeressen Caroline Dest en Berget Lewis vormden een belangrijke schakel binnen de band. Met Touch me There en Somebody Else’s Lover behaalt de groep veel succes eind jaren 90.


Shocking Blue

Shocking Blue was een Nederlandse rockband uit Den Haag die in de jaren 60 en 70 succesvol was. De groep werd in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen. Van Leeuwen rekruteerde de groepsleden uit diverse hoeken van de Haagse beatscene en koos in eerste instantie voor een zanger, Barry Hay, die net The Haigs had verlaten. Hay weigerde dit aanbod echter en Van Leeuwen sprak de historische woorden: "Hier zul je nog spijt van krijgen" (Barry Hay voegt zich kort hierna bij Golden Earring). In 1968 voegde zangeres Mariska Veres zich bij de band. Met het nummer Venus werd Shocking Blue de eerste Nederlandse groep die een nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 van de Verenigde Staten behaalde. De groep had nog vele andere hits voordat zij in 1975 uit elkaar gingen.


Within Temptation

Within Temptation is een symfonische-metalband en een van de succesvolste bands in het genre. Opgericht in 1996 door zangeres Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt. In de eerste jaren deden ze het vooral goed in de undergroundscene, totdat ze in 2000 het album Mother Earth produceerden met grote hit Ice Queen. Ze lieten de ‘Grunt’ achterwege en maakten meer bombastische Keltische rock dan metal. Within Temptation speelde daarna op vele festivals, waaronder Rock Werchter.


Urban Dance Squad

Urban Dance Squad (UDS), ontstaan in 1986 in Utrecht, was een band die een cross-over bracht van rock, hiphop, rap en wat reggae. Veel buitenlandse bands, waaronder Rage Against the Machine lieten zich inspireren door Urban Dance Squad. De samenstelling van UDS is als volgt:

- Rudeboy Remington (Patrick Tilon) rap/zang

- Tres Manos (René van Barneveld) gitaar

- Silly Sil (Silvano Matadin) bas

- Magic Stick (Michel Schoots) drums

- DJ DNA (Arjen de Vreede) draaitafels

In 1991 in Amerika is de clip Deeper Shade of Soul veel op de Amerikaanse MTV te zien en is de single in Maart 1991 goed voor een 21ste plaats in de Billboard Hot 100.

bottom of page