top of page
  • Foto van schrijverBob van Kasteren

De Italiaanse Femke

Femke Bol, rondjesrenner van beroep, staat op het punt een wereldtitel toe te voegen aan haar toch al imposante erelijst. Komend weekend komt ze in Belgrado in actie bij het WK Indoor Atletiek op de 400 meter en de 4x400meter. Met de beste jaartijd (50.30) op zak is ze huizehoog favoriet om de Jamaicaanse en Amerikaanse sprintkanonnen klop te geven. Bol is de rising star van de Nederlandse atletiek. Een wereldtopper in een wereldsport. Alle lof die haar toekomt is meer dan verdiend. Maar toch wil ik het graag gaan hebben over een andere Bol. Een Bol die minder vaak in de schijnwerpers staat dan Femke.


De Italiaanse Bol.


Al vanaf mijn jeugdjaren ben ik gefascineerd door de Italiaanse bol. Hij ligt stevig in de hand, ferme inhoud, tikkie ovaal, witte strepen bovenop en natuurlijk die kruiden. Alles draait om die kruiden. De Italiaanse bol is eigenlijk een ode aan de Italiaanse kruiden, vermengd met gebakken deeg. Niemand weet precies wat de exacte verhouding kruiden is die hier fabrieksmatig in wordt gemixt. Tip: vraag het de filiaalmanager van de Albert Heijn eens op een drukke zaterdag morgen.

De Italiaanse bol mag alleen veel meer eer toekomen dan hij nu krijgt. Wie de Wikipedia pagina opzoekt van dit hartige broodje wordt teleurgesteld met twee hele armoedige foto’s van een of andere internethobbyist die dit tijdens zijn lunch nog even geüpload had. En het niveau van tekst is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Bij voorbaat al excuses, maar hier volgt de volledige Wikipedia beschrijving van de Italiaanse bol:


De Italiaanse bol is een brood dat een vrij harde, krokante korst heeft en ruim tweemaal zo groot is als een kadetje. Meestal worden ze als koude pizza aangeboden, veelal belegd met kaas, chorizo, salami en groenten die rauw gegeten kunnen worden. Soms wordt de Italiaanse bol ook belegd met een pepertje uit het zuur. Het deeg kan ook al vóór het bakken gekruid zijn, bijvoorbeeld met oregano of basilicum, wat een specifiek aroma aan de bollen geeft.


En hoe zit het dan met de geschiedenis? Waar zijn die jaartallen gebleven? Wie is de uitvinder? Niet eens de ingrediënten benoemen? Bereidingstechnieken? Benodigdheden? Regionale verschillen? En kan een Italiaanse bol ook belegd worden met een pepertje die niet uit het zuur komt? Dit is een online encyclopedie van likmevestje. Mijn spreekbeurt in groep 4 over jeu de boules had nog meer diepgang. Het staat in schril contrast met de bellissimo van de pagina’s over de focaccia en de ciabatta. De Italiaanse bol is de fata morgana van het internet. De Banksy onder de broodjes. Even mysterieus als magistraal. Indien je ‘Italiaanse bol’ als zoekterm op Google intypt moet je eerst zien te struinen door van die huisvrouwenreceptenwebsites. Maar ik wíl geen huisvrouwenreceptenwebsites. Ik snak naar nieuws over de Italiaanse bol. Geef me een liveblog over de Italiaanse bol, desnoods een YouTube kanaal, een forum waar ik dagenlang kan discussiëren met medeliefhebbers over oreganoconcentraties in Italiaanse bollen, over afbaktijden en afkoeltijden en over de pH-waarde van het sap waar je het pepertje uithaalt. Maar nu even niet.


Eerst Femke.


49.99.

bottom of page