Stijn Engelen
De Hyalommateek
Partij voor de Dieren kampt met integriteitsproblemen. ''We kunnen niet langer voor álle dieren opkomen.''
Dit jaar werd in Drenthe de hyalommateek gespot. Deze reuzenteek kan zijn potentiële gastheer waarnemen over een afstand van negen meter. Daarnaast kan de spinachtige zijn prooi maar liefst 10 minuten achtervolgen. Vergeleken met onze huis-tuin-en-keuken teek is de hyalommateek een ultieme predator, maar nóg belangrijker: een exoot! Welke impact heeft de komst van dit kleine buitenlandse beestje op ons land?
Vooralsnog lijkt de Partij voor de Dieren verdeeld te zijn over deze kwestie. Aan de ene kant hebben we het 'kamp' van fractieleider Esther Ouwehand, dat voor élk dier wil opkomen, dus ook voor de exoten. Aan de andere kant hebben we het conservatieve geluid van Tweede Kamerlid Lammert van Raan, dat de identiteit van de Nederlandse fauna wil beschermen.
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg spreekt over grote verdeeldheid binnen zijn fractie: ''Eerst was het de wolf, toen kwam de wasbeer en nu komt ook de reuzenteek om de hoek kijken. De Nederlandse fauna staat onder immense druk. Ik ben de partij ingestapt met het idee om voor álle dieren op te komen, maar kunnen we tegenwoordig nog wel de belangen van álle dieren behartigen?''
Onlangs verscheen een filmpje van een bijeenkomst van het conservatieve 'kamp' binnen de Partij voor de Dieren. Hierin vroeg Lammert van Raan zijn aanhang of ze méér of minder exotische diersoorten in Nederland zouden willen zien, waarna het gehele publiek 'Minder, Minder, Minder!' begon te scanderen.