top of page
  • Foto van schrijverStijn Engelen

Ítalo Disco

Italo disco is elektronische dansmuziek. De stijl kenmerkt zich voornamelijk door een duidelijk futuristisch en 'spacy' geluid, maar ook juist heel zomerse, opgewekte klanken en een typische strakke beat die soms zwaar of dof kan klinken. Italo disco is een van 's werelds eerste volledige vormen van elektronische dansmuziek. De stijl ontstond vanaf eind jaren 70 in Italië en heeft invloed gehad op de ontwikkeling van de house en techno.


De term "Italo Disco" is afkomstig uit de "Italo Boot Mix"-serie uit 1983 met het dubbelalbum The Best Of Italo Disco. Dit was een megamix met Italiaanse en Duitse elektronische dansmuziek samengesteld door Bernhard Mikulski, de oprichter van de Duitse platenmaatschappij ZYX Music. Dankzij Mikulski werd de term Italo Disco in 1983 voor het eerst gebruikt. Voorafgaand aan 1983 werd de muziek gewoonlijk aangeduid als dance of discomuziek uit Europa. "Italo" wordt in Italië uitgesproken met de klemtoon op de eerste lettergreep. Buiten Italië ligt hij op de tweede lettergreep.


Vanaf 1980 was Italo disco een volledig ontwikkelde vorm in Italië en andere delen van Europa. Liedjes werden soms geheel elektronisch met synthesizers, drumcomputers en vocoders geproduceerd. De teksten werden in het Engels gezongen, vaak met een zwaar buitenlands accent, en soms waren de teksten onzinnig als gevolg van de slechte beheersing van de Engelse taal van sommige artiesten. De thema's van italodisco waren liefde, maar ook vaak robots en het heelal. Soms werden alle drie de thema's in de nummers gecombineerd. Voorbeelden zijn "Robot Is Systematic" (1982) van Lectric Workers en "Spacer Woman" (1983) van Charlie. Italodisco werd op grote schaal gedraaid op radiostations en in discotheken in Europa, maar in de Engelssprekende wereld was het vooral een ondergronds verschijnsel dat zich in nachtclubs afspeelde.


Aan het einde van de jaren 80, zo omstreeks 1988, werd italodisco langzamerhand vervangen door Italo House. In 1989 begonnen Italiaanse italodiscoartiesten te experimenteren met hardere beats en met de "house"-stijl. De Duitse productie van italodisco eindigde ook datzelfde jaar. En vanwege het overnemen van de italodisco en het experimenteren met nieuwe mogelijkheden binnen de muziek, domineerde vanaf 1990 de eurodance de elektronische dance, waarbij vooral house of euro(italo)house begin jaren 90 populair was.


Wilt u nou luisteren naar dit fantastische muziek genre? Volg dan deze Spotify lijst:

Of luister naar de internet radiostations Radio Stad Den Haag en Fantasy Radio. Deze zenders draaien ook pas geproduceerde nummers in Italo disco stijl.

bottom of page